Resan från flykting till framgångsrik företagare

Den 25 januari fick deltagarna på temalunchen ”Från flykting till framgångsrik företagare” lyssna till Bashar Abu Karams historia om hur det är att komma som flykting till Sverige och starta företag. Vad möter du för hinder när du kommer som flykting och vill starta företag i Sverige? Hur kan vi göra det lättare för entreprenörer som kommer till Sverige och vill starta företag?

”Det är lättare att driva företag i Sverige än i Syrien, här finns det lagar och regler och det finns möjlighet att låna pengar på banken. Här behöver du inte muta någon”

Bashar delade med sig av sin upplevelse av hur det är att ha den personliga drivkraften att vilja starta företag utifrån sin bakgrund som företagare i Syrien och hur svårt det är i början att komma till Sverige och du inte har några referenser om du vill hyra en lokal, eller du behöver göra en affärsplan men har svårt med språket. Tack vare sitt personliga driv och förmåga att hitta rätt personer som kunde hjälpa Bashar framåt har han idag en blomstrande verksamhet och ett brett kontaktnät i Hudiksvall. Det är bara knappt ett år sedan han startade Hudik Biltvätt och Rekond och ganska exakt fem år sedan som hela hans familj fick lämna sitt hem, företag och släkt i Syrien och fly för sina liv. Efter en lång resa via Turkiet och Grekland kom de så småningom till Sverige och Hudiksvalls kommun.

Mitalee Kotak, Hudiksvalls Näringslivsbolag deltog också och är en av dem som hjälpt Bashar att starta sitt företag och hon berättade om en ny satsning hon projektleder för att bättre och tidigare stötta nyanlända till Sverige som vill starta företag.